En grundpension på 15 000 kronor efter skatt stärker samhällsekonomin och tillvaron för pensionärerna

Om något av de största politiska partierna skulle på allvar bry sig om de som har byggt upp det här landet, så skulle det faktiskt kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

Det råder ett allmänt missnöje bland landets pensionärer. Det har jag många bevis på – efter tusentals mail och massor av samtal.

En del av missnöjet kan vi se tydliga tecken på i den politiska situationen i landet, där ett visst parti växer i takt med missnöjet.

”För mig är det ofattbart att landets politiska partier fullständigt stuntar i landets pensionärer, som faktiskt utgör 26 procent av väljarkåren. Att de bara vågar”.

Och finansieringen borde man kunna lösa – om den politiska viljan skulle infinna sig.

Jag tänker på de 100 miljarder som våra fyra storbanker hade i vinst förra året och de 300 miljarder som vi lägger för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så pengar finns.

Många av morgondagens pensionärer känner ekonomisk oro inför framtiden och har förstått att de måste arbeta längre än dagens pensionärer – och förmodligen under sämre former och villkor. Många pensionärer har det fattigt och eländigt redan nu.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar.

Ungefär en kvarts miljon pensionärer får idag bostadstillägg. Ungefär lika många har rätt till det men ansöker inte om det. Många känner förmodligen inte till det. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

”I och med att bostadstillägget är en del av pensionssystemet – och inte ett bidrag – så borde det betalas ut med automatik”.

Behövliga uppgifter kan fyllas i vid deklarationen. Eller att man samkör uppgifter från olika håll. Det kan inte vara så svårt att lösa.

Närmare 40 000 äldre som vårdas inom äldreomsorgen lider av undernäring, enligt statistik från Socialstyrelsens databas.

Enligt statistiken är 16 procent undernärda av de 253 000 äldre över 65 år – av dem som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende.

– Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet. Och tillägger:

– Är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö.

I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd, enligt Svenska Dagbladet.

Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström har slagit larm och krävt att personalen i hemtjänsten måste förbättra sin kompetens om mat och åldrande.

Professor Yngve Gustafson är inne på samma linje.

– Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa dem att få i sig maten, säger han till SvD.

Skellefteå kommun har tidigare fått hård kritik för matlådorna till de äldre som bor hemma. En dietist kallade dem lite syrligt för ”bantarmat”.

Men tre månader senare har fortfarande ingenting förändrats, meddelar hemtjänsten.

Det var förra året som hemtjänstpersonal slog larm om Skellefteå kommuns matlådor.

När SVT i vintras skickade en av matlådorna på analys visade det sig att den bara innehöll en femtedel av dagsbehovet av kilokalorier.

Kommunens ansvarige politiker, Kenneth Fahlesson (S), menade att man inte skulle se lådan som en komplett måltid – utan tanken var att personalen vid hemtjänsten skulle lägga till tillbehör som sallad, bröd och kanske en efterrätt. Men det kände inte hemtjänsten till.

Det har skickats information till hemtjänsten om vad som ska finnas hemma hos de äldre. Kommunen har informerat både chefer och personal om hur maten ska serveras och har även gått ut på sociala medier med bilder på goda exempel på hur måltider kan se ut.

Men trots det har ingenting förändrats, enligt personalen.

– Det är ingen skillnad. Det är precis som för tre månader sen. De gamla orkar inte äta sallad och efterrätt, de orkar knappt äta matlådorna som serveras, säger Marie Sehlstedt som jobbar inom hemtjänsten med planering.

Många av de äldre vill inte köpa hem en massa extra mat som de inte äter, det är också en kostnadsfråga, enligt Marie.

– De betalar närmare 45 kronor för matlådorna, då tycker jag att de ska innehålla den näring som de behöver. Man ska inte behöva en massa tilltugg, säger hon.

87-årige Karl får inte köra bil på grund av nedsatt syn. Han lider också av värkande ben och har en mil till busshållplatsen, ändå nekas han färdtjänst.

– Jag önskar att jag kunde få lite mer frihet att kunna träffa släkt och vänner. Det hade varit trevligt att gå på teater någon kväll, men det kan jag inte. Jag är fast här, säger Karl Eriksson.

Karl bor i Kråketorp, fyra mil norr om Växsjö. Eftersom han har nedsatt syn har två olika läkare skrivit under ett intyg om att Karl inte får köra bil på grund av riskerna.

Karl lider också av åderbrock som orsakar värk i benen om han går långt, och närmaste busshållplats ligger en mil från hemmet.

Karl fick rådet av sina båda läkare att ansöka om färdtjänst hos Länstrafiken i Kronoberg – men fick avslag.

– Det är helt tokigt, de menar att jag ska ta mig till en busshållplats som ligger över en mil bort. Men de berättar inte hur det ska gå till. Jag kan ju varken köra bil eller gå längre sträckor, säger Karl Eriksson.

En kommentar till “En grundpension på 15 000 kronor efter skatt stärker samhällsekonomin och tillvaron för pensionärerna”

 1. Ja, att vara pensionär är inte det lättaste.
  Jag,kvinna är numera pensionär,men fortsätter arbeta. När jag ansökte om pension förra året (66år) då,
  Så trodde jag att jag arbetat 46 år. Fick då veta att 13 år räknats bort från det p.g.a att jag fostrat mina barn,när de var små och när de blev sjuka. Ynkligt är vad det är!
  Att staten också ”blåser” hälften av pensionärerna,genom att det är för krångligt att ansöka om ett tillägg (bostaddtillägg),som man har rätt till, är också Ynkligt.

  Har också upplevt svält av åldring på nära håll.
  Min far bodde på ett vårdboende i ett och ett halvt år och han tappade då c:a 20 kg. Han tyckte inte maten smakade något och ingen har ju tid/vilja att sitta ner med de gamla.
  Han sa”de har brunsås,som inte smakar något och den har de till all mat”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *