Grundpension på 15 000 efter skatt är i princip finansierad

Våra fyra storbanker gick med 100 miljarder i vinst förra året och vi lägger 300 miljarder för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så visst finns det pengar.

Tänk om något av de tre största politiska partierna helt plötsligt skulle bry sig om landets pensionärer, som har byggt upp det här landet, så skulle det faktiskt kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

Just nu är missnöjet stort bland befolkningen i allmänhet och pensionärer i synnerhet och det visar sig även i det politiska landskapet, där (SD) växer och just nu är landets näst största politiska parti.

”Tänk om de dessutom skulle börja bry sig om landets pensionärer, som utgör 26 procent av väljarkåren, då skulle motståndarna vakna”.

Sommaren 2014 hade jag ett samtal med dåvarande barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) i Jönköping, där jag bjöd henne på ett intressant argument inför höstens val 2014, med tanke på att hennes parti just då låg lite pyrt till.

”Föreslå en grundpension på 15 000 kr efter skatt. Utan bostadstillägg och andra bidrag”.

– Men det skulle kosta 80 miljarder, sa hon på direkten. Tydligen hade man räknat på det inom KD.

I och med det fick jag en ungefärlig prislapp på vad det skulle kosta att landets pensionärer får en anständig tillvaro.

”Det råder ingen brist på pengar. Det är hur de fördelas och prioriteras som det handlar om. Som bekant”.

Jag tycker att landets pensionärer, som har jobbat hela sitt liv och byggt upp det här landet, ska slippa ett liv i fattigdom.

Forskning visar att ekonomiska problem och fattigdom ökar risken för psykisk ohälsa som depression och var sjätte överskuldsatt har försökt ta sitt liv. Det är farligt att vara fattig.

Många av de 100 000-tals fattigpensionärer som lever med ängslan och oro i sin vardag har ett rent helvete. Många ger faktiskt upp.

”För mig är det ofattbart att landets politiska partier fullständigt stuntar i landets pensionärer, som utgör 26 procent av väljarkåren. Att de bara vågar”.

Och finansieringen kan man lösa om den politiska viljan skulle infinna sig.

Som jag nämnde inledningsvis hade våra fyra storbanker 100 miljarder i vinst förra året samtidigt som vi lägger 300 miljarder för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så pengar finns.

Många av morgondagens pensionärer känner ekonomisk oro inför framtiden och har förstått att de måste arbeta längre än dagens pensionärer – och förmodligen under sämre former och villkor. Många pensionärer har det fattigt och eländigt redan nu.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar. De känner förmodligen inte till att det finns. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

Regeringen envisas med att ha kvar bostadstillägget, trots den massiva kritiken. Det är väl ett bra sätt att ha ”koll och kontroll på landets undersåtar”.

Regeringen föreslår i den nya budgeten att bostadstilläggets maxtak höjs till 5 600 kronor per månad för ogifta, 2 800 kronor för gifta.

Är du ensamstående och har över 14 000 kronor i total inkomst, inklusive tjänstepension, har du inte rätt till bostadstillägg. Har du lägre pension än så? Då kan du undersöka möjligheten.

– Det finns felaktiga föreställningar om att man inte får ha pengar på banken eller äga sin bostad för att få bostadstillägg. Det stämmer inte, säger Linda Nygren vid Pensionsmyndigheten.

”I och med att bostadstillägget är en del av pensionssystemet – och inte ett bidrag – så borde det betalas ut med automatik”.

Behövliga uppgifter kan fyllas i vid deklarationen. Eller att man samkör uppgifter från olika håll. Det kan inte vara så svårt att lösa.

Nya siffror från Eurostat visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen till fattigdom – en klart högre andel än i övriga nordiska länder och majoriteten EU-länder.

”Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Det nuvarande pensionssystemet måste ändras. Det garanterar inte en ekonomisk trygghet”.

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.

– Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under alla sina år och nu tvingas de vända på varenda krona.

Hon kräver att pensionssystemet måste förändras, speciellt eftersom finansminister Magdalena Andersson nyligen förklarat att statens skattkista är välfylld.

I Malå kommun har man sparkrav, som naturligtvis drabbar pensionärerna. Matlådor två gånger per dag kan i stället bli två gånger i veckan, enligt kommunens tuffa besparingsmål.

Sänkt skatt hjälper inte pensionärerna. Livsmedelpriser och hyror ökar snabbare är pensionen – och äter upp det extra i plånboken.

SPF Seniorerna har tagit fram prognoser för hur hyror, löner och pensioner utvecklas under åren 2017-2021.

Och det är inga trevliga eller positiva siffror för dagens eller morgondagens pensionärer.

Pensionerna tappar i förhållande till livsmedelspriser, hyror och löner.  Det har de gjort de senaste tio åren – och kommer att fortsätta att göra.

Regeringen har flaggat för en skattesänkning för pensionärer till årsskiftet. Men de hundralapparna äts upp av ökade kostnader på annat håll.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag.  Då blir många nöjda”.

2 reaktioner till “Grundpension på 15 000 efter skatt är i princip finansierad”

  1. Jag är pensionär men måste jobba för att betala av min skulder men jag får inte jobba för mycket gör då tar staten det mesta i skatt. Om jag jobbar o tar ut pension så summan blir 500000 då tar staten 276000 o jag går 224000😬😬😬😬

  2. ”Stackars” dig!
    Jag och min man får tillsammans mindre än det. Det gör att vi ibland får ta nya krediter/lån för att klara oss om något oförutsett inträffar. Det går bra så länge vi är två, men vi klagar inte, det finns de som har det mycket mycket sämre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *