Grundpension på 15 000 efter skatt kan vara på gång

– Vi kan inte ha en ordning där människor som jobbat ett helt liv plötsligt upplever att de blir fattiga, säger Göran Persson i SVT Nyheter.

– Systemet som sådant är det inget fel på. Det är helt enkelt för låga pensioner, tycker han.

Det är valår nästa år. Vill man vinna det valet, då gör man det enklast genom att få med sig landets pensionärer, som tillsammans utgör 26 procent och förmodligen avgör.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar.

Ungefär en kvarts miljon pensionärer får idag bostadstillägg. Ungefär lika många har rätt till det men ansöker inte om det. Många känner förmodligen inte till det. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

Med en vettig grundpension skulle landets fattiga pensionärer bli glada pensionärer och den privata konsumtionen skulle öka och hjulen skulle snurra ännu mer.

Den privata konsumtionen, som utgör ca 55 procent av bruttonationalprodukten, skulle lösa en del av finansieringen.

Och för den övriga finansieringen kanske det finns medel som är tänkbara och möjligen tillgängliga.

Jag tänker på de 100 miljarder som våra fyra storbanker hade i vinst förra året och de 300 miljarder som vi lägger för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så visst finns det pengar.

Om något av de största politiska partierna skulle visa intresse och inleda ett samarbete med landets pensionärer, som utgör 26 procent av väljarkåren, så skulle det kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

Det har visat sig att många av morgondagens pensionärer känner ekonomisk oro inför framtiden och har förstått att de måste arbeta betydligt längre än dagens pensionärer – och förmodligen under sämre former och villkor.

Och för att få en vettig pension i framtiden krävs också att den statliga pensionen kompletteras med en tjänstepension.

”Vid många småföretag saknas avsättning till tjänstepension. Samtidigt är det just i dessa företag som de allra flesta jobben skapas”. 

Enligt Länsförsäkringar saknas tjänstepension i så många som var tredje företag med upp till 20 anställda.

Medan ekonomin för pensionärer i Norge, Finland och Danmark förbättras går Sverige åt motsatt håll. Nu hamnar nästan var femte svensk över 65 år under gränsen för risk för fattigdom. Det visar siffror från EU:s statistikorgan Eurostat.

Totalt riskerade 355 000 pensionärer fattigdom förra året i Sverige. Två tredjedelar av dessa var kvinnor.

Jag träffar tre pensionärer som alla är oroliga för ekonomin i framtiden.

– Vi pensionärer betalar mer i skatt än de som förvärvsarbetar samtidigt som våra pensioner är både usla och orättvisa, säger Johan, som nästa år fyller 70 och blir fattigpensionär.

– I fjol tvingades jag sälja bilen när bilskatten höjdes till 3 000 kr. Snart fyller jag 70 och pensionen minskar med 5 000 kr i månaden. Då är det förmodligen kört, säger Sune, som är orolig inför framtiden.

– Det här kan vara en av orsakerna till varför 65-åriga män toppar självmordsstatistiken, säger Anders som redan nu, innan han fyllt 70, har nog svårt att klara sig – och gruvar sig inför framtiden. Och tillägger:

– Jag har två bekanta som inte orkade med livet efter 70 och inte finns längre. De var bittra på slutet och kände sig svikna av politiker och samhället, trots att de jobbat i hela sitt liv.

”Vi vill se ett helt nytt pensionssystem som innebär att landets pensionärer kan leva på sin pension”.

– Vi är förbannade och missnöjda och känner oss svikna. Har man jobbat hela sitt liv i det här landet så ska man kunna leva på sin pension, säger Johan, en av landets många fattigpensionärer.

Omkring 75 000 äldre i Sverige är allvarligt undernärda och 15 000 av dem riskerar att dö inom en nära framtid.

– Vissa socialchefer hävdar att det är naturligt att dö av svält. Det är det inte. Att bli gammal i Sverige innebär diskriminering, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

– Jag har 10 314 kronor i pension efter att ha jobbat i 50 år. EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor. Det skriver 70-åriga Ann Helena Rudberg i Expressen

Hon har jobbat i mer än 50 år och liksom två miljoner andra pensionärer i Sverige betalar hon mer skatt än de som arbetar.

Hon påpekar att hon, om hon hade bott i Portugal, skulle ha betalat noll kronor i skatt och i Frankrike 14 procent. I Tyskland betalar en pensionär 17 procent mindre i skatt än löntagare, enligt Rudberg som beskriver hur läkarbesök och mediciner inte kostar någonting där, inte heller tandläkaren vid vanliga lagningar.

När 53 länder undersöktes fanns det inget land som lät pensionärer betala mer i skatt än de arbetande.

Vår tidigare statsminister Göran Persson såg redan på 1990-talet att pensionssystemet var underfinansierat.

I en intervju i SVT Nyheter gav han sin syn på pensionssystemet och sa i princip att pensionerna måste höjas.

– Vi kan inte ha en ordning där människor som jobbat ett helt liv plötsligt upplever att de blir fattiga, sa den tidigare statsministern.

Han menar att det i sig inte är systemet det är fel på utan det ger för låga pensioner.

Och det är framför allt pensionen för de med låga löner som måste upp.

– Systemet är underfinansierat. Det är för snålt tilltaget, sa han i SVT Nyheter.

Pensionsmyndighetens rekommendationer för att få en högre lön är att arbeta längre. Alternativt att vänta med att ta ut pensionen så länge som möjligt.

Pensionssystemet är utformat så att man får tillbaka de pengar man betalar in till det. Och då lönar det sig att ha en hög inkomst och arbeta länge.

Det politiska parti som bryr sig om pensionärerna kommer förmodligen att avgöra valet 2018.

Varannan pensionär är beredd att byta bort sitt gamla parti mot det som har bäst fokus på seniorfrågor, enligt en ny undersökning som ”Dina Pengar” publicerat.

Läser om en äldre man på Östermalm i centrala Stockholm som utsatts för ett mycket grovt rån i sitt hem.

Det var hemtjänsten som hittade mannen bakbunden. En värdefull klocksamling ska ha stulits

Det grova rånet skedde vid lunchtid på allhelgonaafton. Flera okända män lyckades ta sig in i bostaden och övermanna den äldre mannen – och stjäla ett antal mycket värdefulla klockor ur hans privata samling.

2 reaktioner till “Grundpension på 15 000 efter skatt kan vara på gång”

  1. Sänk skatterna för de med låg pension till 0 kr om man inte har en pension på minst 15000. Vad kostar det inte rundgången med att beskatta först till under fattigdomsgränsen och sedan via olika bidrag föra tillbaka pengar till enskilda personer?! Sysselsätter massor av administratörer och socialarrbetare…dyrt. krångligt. Ineffektivt. Skapar bidragsberoende.

  2. Pensionen ska vara minst 15 000 kr i månaden för att kunna få en dräglig tillvaro har nu något på
    17 000 kr före skatt med tjänstepensionen, när den försvinner blir jag beroende av bostadstillägg. Sänk skatten och höj pensionerna för dom som har det sämst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *