Grundpension på 15 000 efter skatt. Och skrota bostadstillägget

Det har jag fått skriftligt från tusentals pensionärer, som alla vill ha en rimlig pension som det går att leva på. Det är vi väl det minsta man kan begära, säger de.

Många av de 100 000-tals fattigpensionärer som lever med ängslan och oro i sin vardag har ett rent helvete. Många ger faktiskt upp.

Det finns ett utbrett missnöje bland befolkningen i allmänhet och pensionärer i synnerhet och det visar sig även i det politiska landskapet, där (SD) växer och just nu är landets näst största politiska parti.

Om något av de största politiska partierna på allvar skulle bry sig om de som har byggt upp det här landet, så skulle det faktiskt kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

”För mig är det ofattbart att landets politiska partier fullständigt stuntar i landets pensionärer, som faktiskt utgör 26 procent av väljarkåren. Att de bara vågar”.

Och finansieringen borde man kunna lösa – om den politiska viljan skulle infinna sig.

Jag tänker på de 100 miljarder som våra fyra storbanker hade i vinst förra året och de 300 miljarder som vi lägger för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så pengar finns.

Många av morgondagens pensionärer känner ekonomisk oro inför framtiden och har förstått att de måste arbeta längre än dagens pensionärer – och förmodligen under sämre former och villkor. Många pensionärer har det fattigt och eländigt redan nu.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar.

Ungefär en kvarts miljon pensionärer får idag bostadstillägg. Ungefär lika många har rätt till det men ansöker inte om det. Många känner förmodligen inte till det. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

”I och med att bostadstillägget är en del av pensionssystemet – och inte ett bidrag – så borde det betalas ut med automatik”.

Behövliga uppgifter kan fyllas i vid deklarationen. Eller att man samkör uppgifter från olika håll. Det kan inte vara så svårt att lösa.

Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns. Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa, mest utsatta är äldre kvinnor.

Jag läser om Inger som är fattigpensionär och har 500 kronor kvar att leva på. När hon har betalt sin hyra och sina räkningar har hon i bästa fall 1 000 kronor kvar att leva på.

– En dålig månad är det en femhundralapp kvar i plånboken. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att pensionen skulle bli så här usel. Jag har ju ändå arbetet i över 50 år, mestadels heltid.

Utan hjälp från barnen och extraknäck som städhjälp hade hon inte klarat sig.

Med bostadstillägget inräknat har Inger drygt 12 000 kronor varje månad, efter skatt. När hyra, försäkringar och andra löpande utgifter är betalda återstår mellan 500 och 1 000 kronor.

– Jag vill inte klaga. Jag har levt ett bra liv och har underbara barn som hjälper och stöttar mig. Jag har fått både dator, tv och mobiltelefon av dem i julklapp. Det hade jag aldrig haft råd med annars.

Läser om en dam i 65-årsåldern som fick ge sig ut i arbetslivet igen för att kunna köpa mat. I fem år arbetade hon som korvgumma på gågatan, men när hon var 70 år hade hon så mycket värk i händerna att hon tvingades sluta.

– Jag hade turen som fick städjobb hos grannarna och det extraknäcket ger att välkommet tillskott, berättar hon.

Många skäms för att berätta hur lite de har att leva på. Det pratar man ofta om inom PRO.

– Det är inte vi som ska skämmas. Det är i så fall arbetsgivarna och politikerna som ska skämmas, de lovar runt men håller tunt, säger Astrid, som anser att politikerna fullständigt struntar i landets pensionärer.

– Tystnar vi kommer vi ju aldrig att få någon förändring!

Varannan kvinna som går i pension i år får klara sig på mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden. Trots detta brukar inte pensionärerna nämnas särskilt mycket inför politiska val.

Lisa började jobba redan som 14-åring på en kemtvätt, som städerska, i hemtjänsten och som undersköterska. Efter nyår blir hon pensionär och när hon tittar i orange kuvertet blir hon inte glad.

– Där står det att jag får 6 800 kronor efter skatt i folkpension och lite drygt 700 kronor i månaden i tjänstepension. När hyran är betald har jag ungefär 1 000 kronor i månaden att leva på. Det är förskräckligt. Man känner sig förnedrad.

Birgitta är 72 år och har ett långt arbetsliv i handeln. Som pensionär har hon en inkomst under gränsen till fattigdom. Efter skatt finns det mindre är 10 000 kronor kvar i plånboken.

– Det var inte så det skulle bli. Det är inte så här vi ska behöva tillbringa alla våra år efter yrkeslivet, säger hon bittert.

Doris väninna Berit tycker inte att det pratas tillräckligt om fattigpensionärer.

– Vi är ju flera hundratusen fattigpensionärer och vi begär inte så mycket. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt. Det är inte så mycket som behövs för att vi ska komma över fattigdomsgränsen.

– Livet som fattigpensionär är fruktansvärt och förnedrande. Pengarna räcker knappt till det nödvändigaste när hyran är betald, berättar Doris som är mycket bitter över sin situation.

2 reaktioner till “Grundpension på 15 000 efter skatt. Och skrota bostadstillägget”

 1. Jag håller helt med dig!
  Men, idag skall ju alla människor som tär på kapitalet bort. De hoppas väl pensionärer sanerar bort sig själva,
  fiffigt med låga pensioner för då har inte pensionärerna råd med hälsosam mat! vilket ger sjukdomar, depressioner, mm elände. Det är skamligt av nuvarande, föregående regeringar och de är väl något av
  en åldersdiskriminering. Var finns allas lika värde för pensionärer? Problemet är att pensionärer anses ha gjort sitt och bidrar inte med något, de kostar bara pengar för samhället. Detsamma gäller ju alla sjuka, handikappade, arbetslösa, m fl som inte befinner sig på den ekonomiska elitnivån.
  Tandvård har knappast fattigpensionärer råd med, m a o blir de tandlösa i värsta fall och det påverkar intaget av föda som skall tuggas! Tandvården borde ingå precis som läkarbesök i denna pott. Det är ju dolda, öppna självsaneringsmetoder kan man säga. Men i eliten har de inga som helst problem med att ta från botten till toppen och sedan försörja inkommande folk.
  Människor som har arbetat och gjort rätt för sig, skall ha en pension som de kan överleva på.
  Med folk som flödar in och som aldrig, eller sällan bidrar till skattekistan, kan man ifrågasätta vad som menas? Folk måste börjar revoltera mot detta, även de unga blir pensionärer på sikt och då lär det inte finnas pengar alls för dem. När ungdomar tjänar milj kronor inom media, artistvärlden, TV, bloggar, etc ifrågasätter jag systemet i vårt land. Det är en yrkesdiskriminering!
  Alla i vårt land måste ställa upp och säga ifrån, DET ÄR NOG!
  DRA skatt från de besuttna i stället från botten. Vänd på pyramiden så spetsen ligger uppåt och
  vv. När de har kört slut på alla svenskarna som inte befinner sig i toppen med skyhöga löner, arvoden mm förmåner, vilka skall då betala in skatterna? besuttna kan alltid och gör det också, anlita en skattejurist för att minska ner sina skatter. Det kan inte folket på bottennivån, mellan
  göra utan tvingas betala för de som smiter undan skatter, lever på bidrag etc.
  Ge samtliga pensionärer en pension som de kan leva på och dra skatter ifrån de besuttna i landet!

 2. Hela pensionssystemet behöver göras om. Detta tillsammans med införandet av en rimlig basinkomst. En basinkomst på ca 9000 kr efter skatt är i praktiken självfinansierad eftersom åtskilliga bidrag slopas och man kan sänka löner med samma belopp. Den som tjänar mindre än 9000 kan sluta slita för låg lön. Den som tjänar mer behåller sin köpkraft eftersom den minskade lönen kompenseras genom basinkomsten.
  Det räcker alltså att finansiera 6000 kr i månaden för att få en grundpension av 15000.
  Att försöka finansiera pensionerna med kostnader för flyktingar är inhumant och vansinne. Det finns bara ett humant sätt att stoppa flyktinginvandringen och det är att ta bort orsaken till att de tvingas fly! Så länge människor tvingas fly skall vi också ta emot dem på ett humant sätt och kostar i början, medan de oftast senare blir en tillgång om vi har ett vettigt flyktingmottagande och integrationsprogram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *