Nu vill pensionärerna ha en grundpension på 15 000 kronor efter skatt

Det har jag fått skriftligt från tusentals pensionärer, som alla vill ha en rimlig pension som det går att leva på. Det är vi väl det minsta man kan begära, säger de.

Många av de 100 000-tals fattigpensionärer som lever med ängslan och oro i sin vardag har ett rent helvete. Många ger faktiskt upp.

Det finns ett utbrett missnöje bland befolkningen i allmänhet och pensionärer i synnerhet och det visar sig även i det politiska landskapet, där (SD) växer och just nu är landets näst största politiska parti.

– Den där skattelättnaden på 200 kronor retar de flesta. Hur blir du hjälpt om du har 6 400 kronor i pension varje månad – om du får en sänkt skatt med en tvåhundring? Det räcker inte på långa vägar, säger pensionären Birgitta, som är orolig inför framtiden.

Jag tycker det är ofattbart att inget av de större partierna visar intresse och bryr sig om landets pensionärer, som tillsammans representerar 26 procent av väljarkåren. Ett konkret samarbete skulle kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

Ett alternativ skulle vara om landets pensionärer inom PRO, SPF Seniorerna och övriga enas om att bilda en pensionärsallians och helt enkelt komma överens om ett gemensamt och slagkraftigt förslag.

”En grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar.

Ungefär en kvarts miljon pensionärer får idag bostadstillägg. Ungefär lika många har rätt till det men ansöker inte om det. Många känner förmodligen inte till det. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

”I och med att bostadstillägget är en del av pensionssystemet – och inte ett bidrag – så borde det betalas ut med automatik”.

Behövliga uppgifter kan fyllas i vid deklarationen. Eller att man samkör uppgifter från olika håll. Det kan inte vara så svårt att lösa.

Vi har tidigare läst om hur äldre med hemtjänst får kall mat i lådor flera veckor i förväg. Och anhöriga har vittnat om hårda potatisar och torra korvbitar till de gamla anhöriga.

Vi har även läst om en 78-årig kvinna som dött av svält på ett korttidsboende i Lund.

Nästan 40 000 personer inom äldreomsorgen i Sverige lider av undernäring, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

Sammanlagt riskerar 100 000 personer som vårdas på korttidsboenden eller genom hemtjänst och särskilda boenden att få i sig för lite näring.

Näringsbrist försämrar immunförsvaret och ökar risken för infektioner och kan även leda till depressioner, demens – och att personen dör av svält.

Det finns många orsaker till varför äldre drabbas av undernäring. De har svårare att tillgodogöra sig näring och behöver äta oftare.

Att bli gammal och skröplig kan vara nog så jobbigt. Men ingen åldring i Sverige ska behöva vara rädd för att dö av svält.

Jag läser om Ingrid som är 60 år och har jobbat sedan hon var 16 år med tunga och slitsamma jobb som fått kroppen att säga ifrån.

Nu har hon ständig magsjuka samt led- och muskelvärk. Efter 23 år blev hon sjukpensionär på halvtid.

I dag får hon ut 6 292 kronor med bostadsbidrag. Hyran är på 5 000 kronor. Sedan tillkommer el och vatten.

– Jag klarar mig inte på det så jag måste försörja mig med städjobb, säger Ingrid.

Jag läser om pensionären Sonja som är tvungen att arbeta för sin överlevnad, trots att hon jobbat hela sitt liv.

Hon tjänar 130 kronor i timmen före skatt och har ett 10-tal uppdragsgivare. Hon får själv stå för bensin och hålla med egen bil.

– Jag handlar bara mat med röda lappar. Jag har inte råd med tandläkare och mina kläder köper jag hos Myrorna. Jag går aldrig till frisören och har inte råd att ha tv.

”Ingen missunnar att landets pensionärer, som byggt upp det här landet, ska kunna klara sig och leva på sin pension”.

Pensionären Astrid anser att regeringen håller på att svälta ut alla som har en arbetsnedsättning eller har svårt att få jobb av andra orsaker.

– Landet och regeringen har svikit oss. Trots att man jobbat hela sitt liv så ska man inte kunna leva på sin pension. Det är skandal, tycker hon.

Många är oroliga och rädda för att bli pensionärer. Att inte klara sig på sin pension.

Jag har fyra bekanta som lessnat på livet som fattiga pensionärer. Och många oroar sig för den dag de fyller 70 år och får pensionen sänkt med 5 000 kronor i månaden.

En granne berättade att hennes bästa vän tog livet av sig. Hon hade jobbat i hela sitt liv, men när hon skulle leva på 6 000 kronor efter skatt som pensionär orkade hon inte mer.

En 51-årig kvinna och hennes 34-årige svärson var aktiva ficktjuvar som nyligen åkte fast. Deras stöldverksamhet var i första hand riktat mot handlande kvinnor i 80-årsåldern.

Metoden för att stjäla var väl utstuderad. 51-åringen hade uppgiften att närma sig offret, många gånger en äldre kvinna som var beroende av sin rullator.

När hon var koncentrerad på varorna på en hylla eller en varudisk slog tjuvarna till. En väska eller plånbok norpades obemärkt av 51-åringen och överlämnades snabbt till den yngre kvinnan.

Mannen verkar ha haft uppgiften att leta upp och peka ut lämpliga offer och sedan hålla uppsikt över omgivningen i matbutiken.

De greps i november förra året, hade då hunnit slå till mot drygt ett tjugotal personer. Det skedde många gånger i matvarubutiker på mindre orter och mellanstora städer i södra Sverige.

Det var oftast plånböcker, kontanter, bankomatkort och nycklar som försvann från de drabbade personerna. Vid några tillfällen lyckades man komma över uppgifter och använda de stulna bankomatkorten för fullbordade uttag.

Den 51-åriga kvinnan och hennes svärson greps på Maxi i Helsingborg. De dömdes vardera till två och ett halvt års fängelse, som ska följas av utvisning på tio år.

30 reaktioner till “Nu vill pensionärerna ha en grundpension på 15 000 kronor efter skatt”

  1. Ett bra förslag!
   Vi diskuterar ämnet dagligen. Även om man inte själv är pensionär eller har hyfsad pension har man släkt eller vänner som har det knapert och det är ovärdigt.
   De som har jobbat inom sjukvården får inte tillgodogöra sig tjänstepension intjänat före 28 års ålder och enligt KPA även deltid och vikariat saknar tjänstepensionsgrund före 1998 enligt uppgifter. Är det någon som kan bekräfta detta?I mitt fall skulle det betyda 23 års bortfall av tjänstepension. Så värderas arbete på helgerna och kvällarna med låg lön (trots utbildning). Jag tror inte att många var medvetna om att ”någon” har bortförhandlat denna tjänstepension. Detta skapar delvis de låga pensionerna för ett flertal, trots att man har jobbat i 40 år.

   1. Inte klokt!Varför vi i sjukvården?Eller är det fler som har det så?Hade jag vetat detta när jag var 18 år så skulle jag aldrig börjat jobba inom vården.Är nu 60 år och pensionen närmar sig snabbt med stor skräck!

   1. kolla med SPI som är ett parti för pensionärer och driver frågan för en vettig pension.

  2. Anser det vara märkligt att politikerna är så oförstående.
   Många pensionärer lever på svältgränsen, det är ovärdigt med tanke på att det är de som byggt upp Sverige.

 1. Med tanke på hur mkt pengar som kastas hit och dit i andra grupper så blir man så j.. a besviken och känner sig helt bortglömd trots att man jobbat och gjort rätt för sig i hela sitt liv

 2. Det är fruktansvärt att pensionärer ska leva på detta viset.15000 i månaden efter skatt låter ju bra. Började också jobba när jag var 16 och varit hemma med mina barn när dom var små. Eller rättare sagt tills dom började skolan. Inte får jag så hög pension. Men nysvenskarna som inte jobbat i sverige dom öser vi ut pengar på.
  Välklädda fina med en cigarett i munnen och en mobiltelefon i örat. Fy fan.

 3. Norge anser att vårt pensionssystem är grymt men så tar de bara 15% i skatt där.

 4. Ja det vore inte dumt med den summan som efter skatt. Nått man kan drömma om. Men SD vill ju inte alls sänka några skatter för pensionärer. Röstar ju med alliansen. Så vi lär nog starta ett eget parti, om vi ska få våra röster hörda.

 5. Där jag bor nu på landsbygden måste jag ha bil för att kunna göra mina ärenden. Men jag har egentligen inte råd. Behöver flytta till stan för att kunna sälja bilen, men där är bostäderna dyrare och jag får inte något bostadstillägg även fast hyran är dyrare. Har ut omkring 12 000-13 000 kr i månaden efter skatt. Blir inte mycket kvar att leva på när räkningarna är betalda. Mindre blir det när KPA försvinner när jag fyller 70 år. Så nog behöver pensionen höjas för alla till minsta belopp 15 000 kr per månad.

 6. Det är skandal! Vi betalar lika mkt på sjukhus och många behöver dessutom mediciner! Vi som arbetat ska ha mer och varför inte ensamstående! De som aldrig arbetat och betalat in ngt eller betalat skatt av olika skäl(försörjd av högavlönad man exvis) ska kanske ha lägre! Helt meningslöst att ha gjort sin skattskyldigjet känns det! Nu jar man tid men inga pengar att få lite extra!

 7. Konstigt att inte äldre blir kriminella för att försörja sej men vi är uppväxta med en annan moral.
  Problemet är nog att det är svårt att få med sig alla pensionärer för det är väl trots allt så att många har det välbeställt på ett eller annat vis genom att de kunnat lägga undan eller investerat som ger vinst. Tyvärr har inte låginkomsttagare möjlighet att någon gång få mer än näsan över vattenytan

 8. Rättvisa, drägligt liv för pensionärer borde vara en självklarhet.
  15000 efter skatt till alla fattigpensionärer.

 9. Jag är sjukpensionär sen 11 år, är i dag 55 med en sjukpension på 6400, så vi har samma problem som efter 65.
  Fruktansvärt!

  1. Jag har ungefär samma sjukpension som du sedan ca 20 år. Är idag 50 år och jag känner mig helt energilös och förtvivlad. Orkar verkligen inte ha det så här resten av mitt liv. All min energi går till oro över att får det att gå ihop ekonomiskt varje månad. Mycket energi och tid går till att handla den mat som är billig i olika affärer för matpengarna skulle inte räcka om jag unnade mig den lyxen att bara handla i en affär. Ofta handlar jag mat i tre olika mataffärer samma dag. Sen är jag helt slut.
   15000 kr i månaden efter skatt borde vara en mänsklig rättighet för alla medborgare i Sverige!
   Men vem driver den frågan?

 10. Många system idag är värdelösa. Jag som universitetsstudent och dessutom invalid till 15% har bara 2800 i bidrag… pensionärerna och studenterna kan gott gå ihopa inför valet och bilda ett eget parti.

 11. Hej är idag 57,5 år har fått utmattningssymtom med sömnstörning i långa perioder varit sjukskriven några månader 1999 tog ca 6 år att komma tillbaka i någorlunda skick 2010 kom alla symtom tillbaka plus nya symtom kroppen fungerade inte blev utredd för ms och hjärtsvikt tog flera år av utredningar
  efter det har läkare konstaterat att en blockering på hjärtat finns men inte ska ge mig någon nedsättning i hälsan .Har varit sjukskriven en kortare period hösten 2016 ( har även under åren 2010-2015 varit sjuk ofta med karensdagar som följd lider även av migrän ofta ) blev även medicin förgiftad av statiner, enalapril och sömntabletter blev bara tröttare och tröttare slutade med statiner blev piggare och mentalt piggare i hjärnan kunde hänga med i samtal osv. Läkaren tyckte att jag skulle sluta med alla mediciner och har nu återhämtat mig så jag just nu håller mig över ytan .Tyvärr så har alla dessa år med utmattningssymtom gjort mig extra känslig för stress och att ha aktiviteter såsom promenader på fritiden eller träffa barn och barnbarn eller göra något annat har gjort att det finns inte på kartan att göra det.Då behöver jag ledigt både före och efter det.Så nu för ett par veckor sedan har jag sagt upp mig för att bli tjäntepensions pensionär förstår att jag får lite pengar
  nu och även då jag blir ålders pensionär .Jag förstår också att om jag fortsätter jobba så blir jag sjuk orkar inte kämpa för sjukskrivning/sjukpensionär med läkare och försäkringskassan vill fortsätta var sk frisk på mitt vis.Tänker på alla som är ensamma. Det kommer att bli knapert även om jag har min man vi är iallafall två.
  Jag håller med till 100% att en baspension ska införas .Jag har också jobbat sedan jag var 15 år och har fött 5 barnbarn och även tagit hand om ett av mina barnbarn som nu är 22 år och som fortfarande bor här.Kommer att ta hand om min Alzeimersjuka mamma och hennes man som är gammal.Skäms på Sverige som annars är ”bra ” på att ….hittar inte ord just nu på vad jag menar.Det blev ett långt inlägg tackar er som varit med till slutordet.Hoppas innerligen att alla pensionärer får det bättre ställt .

 12. Depression är en dödlig sjukdom och den får man av oro, dåligt tandstatus, utanförskap. Jag har lärt mej att leva av det lilla. Men hade jag inte fått hjälp med ett lån av en släkting så hade jag nog valt att avsluta mitt liv. Människor omkring förstår inte vad det innebär att slita med ekonomin utan tycker bara att man är besvärlig. Så 15000 kr skulle bli en glädje och bättre villkor att leva. Eva 60 år

 13. Varför ska vi pensionärer betala allt, medan de styrande kan höja sina löner hur som helst. Kommer de inte ihåg vilka som har byggt upp det här landet. Varför ska vi straffas?? Om vi får 15000 efter skatt.så skulle vi kunna äta oss mätta i alla fall.

 14. Alla måste ju tjäna på att ge oss 15 000 efter skatt. Mindre pappersexercis och mindre statsanställda med fallskärmar o.s v.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *