Vi kräver en grundpension på 15 000 efter skatt utan bidrag

Den slutsatsen drar jag efter 1000-tals mail och massor av telefonsamtal från upprörda pensionärer runt om i landet.

– Det är oförskämt och förnedrande att vi som har jobbat hela vårt liv inte ska kunna leva på vår pension, säger Astrid, som är en av landets 335 000 fattigpensionärer som inte får det att gå ihop varje månad.

”Om landets pensionärer, som utgör 26 procent av väljarkåren, skulle sätta ned foten och ställa krav, så skulle förmodligen ett och annat hända”.

Vi kan dock konstatera att landets politiker fullständigt struntar i landets pensionärer.

I dag skiljer det 6 000 kronor per månad mellan kvinnors och mäns pension. En som aldrig lyft ett finger har näst intill samma pension som en som arbetat 40 år i ett låglönearbete. Det är knappast rättvist.

Många pensionärer i Sverige betalar mer i skatt än de som förvärvsarbetar. Att jämföra med Storbritannien där ingen betalar skatt för inkomster under 135 000 kronor.

Alla kvinnor från 60 år och män från 65 år har gratis läkarvård och gratis medicin. Dessutom är det nästan kostnadsfritt för pensionärer att åka buss och tunnelbana

Många pensionärer i Sverige har inte råd att gå till tandläkaren eller till optikern för att få nya glasögon, som de så väl behöver.

– Den höjda bilskatten till 3 000 kr om året har ställt till det för en kompis som går minus varje vår på grund av den höjda kostnaden, berättar Magnus i huset intill.

Att vara fattig handlar om så mycket mer än att inte ha tillräckligt med pengar. Oförutsedda utgifter som tandläkarbesök eller nya glasögon leder i sin tur till försämrad hälsa.

Forskning visar att ekonomiska problem och fattigdom ökar risken för psykisk ohälsa som depression och var sjätte överskuldsatt har försökt ta sitt liv. Det är farligt att vara fattig.

Många av de 100 000-tals fattigpensionärer som lever med ängslan och oro i sin vardag har ett rent helvete. Många ger faktiskt upp.

Det finns ett utbrett missnöje bland befolkningen i allmänhet och pensionärer i synnerhet och det visar sig även i det politiska landskapet, där (SD) växer och just nu är landets näst största politiska parti.

Om något av de största politiska partierna på allvar skulle bry sig om de som har byggt upp det här landet, så skulle det faktiskt kunna leda till valseger 2018 – utan hjälp av något stödparti.

”För mig är det ofattbart att landets politiska partier fullständigt stuntar i landets pensionärer, som utgör 26 procent av väljarkåren. Att de bara vågar”.

Och finansieringen borde man kunna lösa – om den politiska viljan skulle infinna sig.

Jag tänker på de 100 miljarder som våra fyra storbanker hade i vinst förra året och de 300 miljarder som vi lägger för de invandringspolitiska anslagen under 2016-2019 – bland annat. Så pengar finns.

Många av morgondagens pensionärer känner ekonomisk oro inför framtiden och har förstått att de måste arbeta längre än dagens pensionärer – och förmodligen under sämre former och villkor. Många pensionärer har det fattigt och eländigt redan nu.

”Inför en grundpension på 15 000 kronor efter skatt. Utan bostadstillägg och övriga bidrag”. 

Genom att införa en rimlig grundpension slipper vi bostadstillägget, som någon hittat på, som 250 000 pensionärer missar av olika anledningar.

Ungefär en kvarts miljon pensionärer får idag bostadstillägg. Ungefär lika många har rätt till det men ansöker inte om det. Många känner förmodligen inte till det. Dessutom upplevs det krångligt, enligt många.

Som alla förstår tjänar staten enorma belopp på att slippa utbetalningarna.

”I och med att bostadstillägget är en del av pensionssystemet – och inte ett bidrag – så borde det betalas ut med automatik”.

Behövliga uppgifter kan fyllas i vid deklarationen. Eller att man samkör uppgifter från olika håll. Det kan inte vara så svårt att lösa.

Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns. Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa, mest utsatta är äldre kvinnor.

Jag läser om Barbro som är fattigpensionär och har 500 kronor kvar att leva på. När hon har betalt sin hyra och sina räkningar har hon i bästa fall 1 000 kronor kvar att leva på.

– En dålig månad är det en femhundralapp kvar i plånboken. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att pensionen skulle bli så här usel. Jag har ju ändå arbetet i över 50 år, mestadels heltid.

Utan hjälp från barnen och extraknäck som städhjälp hade hon inte klarat sig.

Läser om en dam i 65-årsåldern som fick ge sig ut i arbetslivet igen för att kunna köpa mat. I fem år arbetade hon som korvgumma på gågatan, men när hon var 70 år hade hon så mycket värk i händerna att hon tvingades sluta.

– Jag hade turen som fick städjobb hos grannarna och det extraknäcket ger att välkommet tillskott, berättar hon.

Många skäms för att berätta hur lite de har att leva på. Det pratar man ofta om inom PRO.

– Det är inte vi som ska skämmas. Det är i så fall arbetsgivarna och politikerna som ska skämmas, de lovar runt men håller tunt, säger Astrid, som anser att politikerna fullständigt struntar i landets pensionärer.

– Tystnar vi kommer vi ju aldrig att få någon förändring!

Varannan kvinna som går i pension i år får klara sig på mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden. Trots detta brukar inte pensionärerna nämnas särskilt mycket inför politiska val.

Svea började jobba redan som 15-åring som städerska, i hemtjänsten och blev så småningom undersköterska. När hon snart blir pensionär och tittar i orange kuvertet blir hon inte glad.

– Där står det att jag får 6 800 kronor efter skatt i folkpension och lite drygt 700 kronor i månaden i tjänstepension. När hyran är betald har jag ungefär 1 000 kronor i månaden att leva på. Det är förskräckligt. Man känner sig förnedrad.

Birgitta är 72 år och har ett långt arbetsliv i handeln. Som pensionär har hon en inkomst under gränsen till fattigdom. .

– Livet som fattigpensionär är fruktansvärt och förnedrande. Pengarna räcker knappt till det nödvändigaste när hyran är betald, berättar Birgitta, som är mycket bitter över sin situation.

8 reaktioner till “Vi kräver en grundpension på 15 000 efter skatt utan bidrag”

 1. Jag håller helt med! helt korrekt, för alla bör kunna leva på sin pension enbart inte måsta söka
  bostadstillägg, socialbidrag etc.
  15 000 kr är det minsta man kan kräva i pension! utan skatta och utan bostadstillägg.
  Finns det pengar till alla människor som flödar in i vårt land så finns det pengar till pensionärer också med en pension på 15 000 kr.

 2. Fullkomligt skandalös är denna situation. Vi svenskar är för tama. Vi måste stå upp för oss själva och protestera!!!

 3. Nu är jag själv en pensionär som kan leva på min pension. Behöver jag nämna att jag är man!
  Gissar att de allra flesta fattigpensionärer är kvinnor.
  Att det har blivit så här beror, enligt min mening. på att våra godhetsivrande samhällsföreträdare
  kanske vill ha det så här. Och att ointresserade människor sedan också har valt dessa företrädare.

  Helt uppenbart är ju att det finns pengar. Hur skulle samhället annars ha råd med att ta hand om alla invandrare som kommer hit. Jag tror inte det finns någon som kan ge en exakt summa på hur mycket pengar hela kalaset kostar. men att det handlar om mycket pengar, kan nog de flesta idag skriva under på. Var och varannan kommun i landet köper tex in bostäder som sen dessa invandrare får bo mer eller mindre gratis i. Och sen alla bidrag.

  Jag förstår inte och jag är inte ensam om att inte förstå. Hur kan man ge retroaktiva bidrag. Varför ska det svenska samhället försörja alla gamla invandrare som barnen tar hit, människor som inte har bidragit med en enda skattekrona till samhället. Vissa bidrag för invandrare borde vara tidsbestämda.

  Svenska pensionärer skulle kunna ha det bra, om bara den politiska viljan fanns. Ibland undrar man om det är den politiska viljan att ställa grupper mot grupper.

  1. Hej varför sätter vi två fattiga grupper mot varan? Vi måste få jämning från de som får hög lön samt får skatte bidrag! !. Jag håller med att pension systemet med bostad bidrag är krångligt och svårt att förstå. För övrigt aktart jag mig för propaganda och vill ha facta.

 4. Trots utbildning, då ganska bra lön men med en sjukhistoria från 60 års ålder, halvtid till 63 då jag gick tidigare.
  Får ut hela nästan 11000, ja, hade vi inte varit två så hade det varit riktigt tufft MEN jag tycker inte att vi ska slå mot dem som har det ännu värre!
  En asylsökande över 18 år och går i skolan får 61kr/dag. Skall räcka till ALLT, även bostad.
  Vet, då vi, trots vår pension, låter en pojke bo här. Han betalar oss 1000 i månaden och får då frukost och middag + annat som ingår i hemmet.
  Man kan leva lite billigare på rotsaker, kort datum o.d.

  Grundlägger, minst 15000 gillas👍

 5. Mitt förslag sen många år: Ja, att ta bort skatteskillnaden mellan arbetare och pensionärer är väl första steget, enligt min önskan. Sen är väl nästa steg att pensionärer får en helt skattefri pension. Alltså en grundpension som ska gälla alla oberoende av övriga inkomst. T ex så bör alla pensionärer få typ 15.000 kr/mån skattefritt. Men alla som har andra pensioner, av eget sparande eller genom jobbet, resp de som har inkomst av kapital mm, skall naturligtvis betala vanlig skatt på allt över dessa 15.000/mån. De som har enbart de 15.000 ska då inte behöva deklarera eftersom det är staten som betalar ut och har alla behövliga uppgifter därmed.

 6. Självklart finns det pengar! Det är en omfördelning av kapital som ska till för att jämna ut orättvisorna, beskatta kapital, beskatta företag och banker osv mm och rusta upp skola och omsorg plus absolut 15 000 skattefria pensionspengar.
  Handlar om det numer bortglömda ordet ”solidaritet”.
  Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *